A mai napom rövid története

Hétvégén délelőttönként általában pihenek, tíz óránál hamarabb nemigen szoktam felkelni, mivel a heti munka általában elég sok energiát kivesz belőlem. Azonban a mai nap egészen másként alakult.

Már reggel nyolckor felkeltem, mivel a fuvaros kilenc órára jelentkezett be, hogy a házfelújításból eddig maradt hulladékot (bezsákolt tőzeggyapot, nikecell dirib-darabok, fóliadarabok, különböző műanyag és papírzsákok) akkor tudja elvinni. A “cumó” ugyan már egy helyen volt, viszont a kaput ki kellett “szabadítani”. Történt ugyanis, hogy az első kőművesünk nem boldogult annak kinyitásával (szerinte mindig beakadtak a lécek aljai), ezért egyszerűen ledarabolta. Ideiglenes megoldásként odaraktunk néhány téglát. Addig nem is volt semmi baj, amíg nem lett kutyánk, aki viszont elég gyorsan rájött, hogy kifér a talaj és a kapu közötti résen – ha nem vagyunk résen 🙂 –, ha a téglákat a kis mellső mancsaival arrébb toszigálja. Szóval a lényeg, hogy a téglák mellé (pontosabban lényegében elé) odakerült két falap, ami elé szintén téglákat tettünk rögzítőnek. Ezzel már Kántorunk sem boldogult. Viszont ma reggel mindezt nekem el kellett onnan bontani, hogy a hulladékot minél könnyebben fel tudjuk hajigálni a teherautó platójára. És aztán meg vissza is kellett rakosgatni. Mindez szerencsére nem tartott tovább egy óra hosszánál.

Ezen reggeli elfoglaltság viszont némileg megmódosította a napi programot. Az volt ugyanis a terv, hogy délelőtt 10 órakor édsanyámmal elindulunk nagynénémhez, aki egy város melletti tanyán él. Így viszont csúsztunk fél órát. Sajnos, ez most nem egy szimpla családlátogatás volt, mivel nagybátyám nemrég elhunyt, és végakarata szerint hamvasztották, majd hazaszállították. Szóval ez inkább egyfajta búcsúztatás volt. Természetesen kerékpárral mentünk, ami kényelmes tempóban 25-30 perces út (oda-vissza a duplája). Az idő szerencsére szép volt, bár a szél igencsak fújt (odafelé vitt, hazafelé viszont szembe kaptuk). Mivel a legegyszerűbben a kiépített, részben a Tisza-gáton futó kerékpárúton lehet odajutni, így út közben volt látnivaló. A Tisza árterében jelentős vizmennyiség gyűlt fel; a kidőlt, félbe tört fák, elszürkült kúszónövények borította rengeteg különös hangulatot árasztott.

A tanyán is sok érdekesség volt. A búcsúztatás után igyekeztünk nagynénémet megnyugtatni, s mivel már rég nem jártunk náluk, körbevezetett a kis birodalmában. Konyhakert, gyümölcsös, melléképületek (műhely, garázs, árnyékszék, tyúkól), házőrző kutyák, háziszárnyasok titkai derültek fel, miközben sok dologról beszélgettünk.

Az első számú házőrző.

A második számú, ám az elsővel egyenrangú házőrző.

A lakóépület. Van benne egy szép búbos kemence is, de úgy gondoltam, az arról készült képet a körülötte lévő sok személyes tárgy miatt nem teszem közzé.

Kidőlt fa a tyúkudvarban. Egy szarvasbogár család lakta, és rágta szét.

A büszke kakas és az ő háreme.

Délután fél háromra értünk haza. Még nem is érkeztem megpihenni, amikor anyukám kitalálta, hogy rendezzük már át a konyhát egy kicsit. Ezt terveztük már pár hete, nekem meg más dolgom mára már úgysem volt, szóval nekiláttunk. Székek, asztalok be a szobába, takarítás, konyhaszekrény kipakolása vette kezdetét. Alapvetően azért volt erre szükség, mert a még nagymamámtól megörökölt gáztűzhely alatt volt egy falap (hogy az ne karcolja össze az új járólapot), azonban ha a mellette lévő asztalt elfordítottuk hosszára, akkor annak a gáztűzhely felöli két lába is a falapon volt, így az asztal nem volt vízszintben. Tehát gázcsapokat elzárni, tűzhelyet lekötni, arrébb tenni, falapot kihajítani, vastagabb hullámpapírt (valaha doboz) alátenni – közben minden fázis után takarítani – volt a következő feladat. Aztán, ha már benne vagyunk, a konyhaszekrényt, meg a hűtőt is rakjuk már arrébb… Fél hétre végeztünk is. Épp akkorra, amikor Kántor szokta jelezni, hogy kéri a vacsorát.

Szóval este hétkor sikerült is leülnöm egy kicsit, hogy megpihenjek. Nagyjából ezek voltak számomra a mai nap lényeges történései.

A bejegyzés kategóriája: Mindennapok
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?