Választás meg a számítógépek…

Túl vagyunk a 2018-as országgyűlési választásokon! Ebben a bejegyzésben nem szeretnék politizálni, elég volt a megelőző időszak mindkét oldal részéről krisztusi szeretettől mélyen átitatott kampányát végignéznem. Kéretik ezt az írást aktuális pártszimpátiától meg a konkrét végeredménytől függetlenül úgy olvasni, mint egy számítástechnikát szerető, néha programozgató, illetve adatbázist meg szervert már távolról látott ember elmélkedéseit egy konkrét összeesküvés-elméletről.

A Facebookot nézegetve – a sok egyéb, az intelligens és toleráns választópolgárok által közzétett politikai vélemény között – szembetalálkoztam az alábbi bejegyzéssel, ami végül kiverte nálam a biztosítékot:

Van az országban három nagyon nagy kapacitású számítógép! Abban a teljes lakosság minden adata benne van! Egy a NAV-nál! Egy az OEP-nél! S egy a Parlamentben! 17-órakor a készenléti rendőrség hermetikusan körbezárta a parlamentet, s az Alkotmány utcában a NVI-t!!!!! Számítástechnikusok a szavazatokat informatikai módszerekkel módosították, s visszabontották helyi választási körökig. Mivel a fidesz tábor nem változott, 2,5millió, s kb. 5millió ellenzéki szavazó volt, nem lehetett volna meg a kétharmad. Ezt manipulálták meg elektronikusan!!!!!! Van megoldás! KÖVETELNI KELL A KÉZI ÚJRASZÁMLÁLÁST!!!!!! Van rá lehetőség, élni kell vele!!!

Egy másik bejegyzésben még azt is tudni vélték, hogy éppen négy programozó dolgozik az adatok módosításán, persze a rendőrök éber felügyelete alatt.

Elkezdtem gondolkozni a dolgon. Az elég csúnya dolog lenne, ha egy olyan rendszerre bíznánk a választás informatikai támogatását, ami ennyire rövid idő alatt meghekkelhető. Remélem – bár lehet, hogy vészesen naiv vagyok -, hogy egy olyan rendszer működik a magyar választások során, ami megnyugtatóan ellenáll mind a külsős, mind a belsős informatikai jellegű támadásoknak.

Az is lehet persze, hogy rosszul gondolom. Tegyük fel, hogy mégsem rendelkezik a rendszer a megfelelő védelemmel. Ha az éppen kormányzó párt informatikusa pont a választás napján hozzáférhet az adatokhoz, meg ismeri a root jelszót is, akkor ez valószínűleg igaz volt már hetekkel ezelőtt is. Ez esetben jó előre fel lehet készülni a csalásra, és nem lenne szükség négy programozóra, meg állig felfegyverzett készenléti rendőrökre, akik hermetikusan körbezárják a szervertermet. Elegendő lenne egy megbízható kormánypárti hekker bevonása, aki ezt az egészet megszervezi a rendőrök, meg minden egyéb körítés nélkül. Minél kevesebben tudnak róla ugyanis, annál jobb. Elképzelem, amikor a rendőröknek kiadják a parancsot, hogy védjék meg a négy programozót, amíg meghamisítják a választási eredményeket… Nekem nem tűnik túl életszerűnek a dolog.

Egyébként a nagyon nagy kapacitású számítógépnek a választásról befutó néhány millió adat feldolgozása és meghamisítása meg sem kottyanna, tehát még komolyabb időt sem venne igénybe az akció, így kevésbé is lenne feltűnő a módosítás ténye.

Számomra elég garanciát jelent az, amit személyesen is megtapasztaltam, hogy a helyi választási bizottságban ott ült a fideszes szomszéd, a jobbikos kolléga, az emeszpés néni meg a hivatal képviselője is, akik persze békésen és polgárbarát módon ültek ott az asztal mögött, de közben valószínű, hogy árgus szemekkel figyelték egymást, hogy ki próbál meg esetleg csalni. A rögzített eredmények pedig utólag is megnézhetők az interneten, így ha valami mégsem stimmelne az adatrögzítéssel, akkor meg lehet reklamálni a megfelelő helyen.

Nem azt akarom mondani, hogy nem fordulhat elő választási csalás, volt már ilyen a történelemben, de szerintem a fent idézett, az facebookos bejegyzés még a lapos Föld meg a kemtrél szintű összeesküvés-elméletek szintjét sem üti meg, hiszen azok legalább érdekesek, ez itt viszont elég gyengécskének tűnik. Csak az a baj vele, hogy sokan megosztják, és ráadásul még el is hiszik.

 

A bejegyzés kategóriája: Egyéb, Konteo, Számítógép
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?