Backyard Bushcraft #1.

Már régóta érdekel a bushcraft (magyarul bozótmívesség), ám sajnos több okból kifolyólag sem volt lehetőségem élesben megtapasztalni ezt a csodálatos hobbit. Úgy 2011 óta követek több, ezzel foglalkozó magyar és külföldi YouTube csatornát, számos blogot, weboldalt, letölthető ismertetőt olvastam el a témában. Ám nyilván az elméleti tudás semmit sem ér a gyakorlat nélkül. Így aztán, amikor a társasházi lakásból elköltöztem a nagyszüleim kertes házába, nyílt némi lehetőségem alapvető dolgokat kipróbálni.

Nyilván ez nem ugyanaz, mintha kimennék a “dudvába”, és ott valóban egymagam, vagy akár egy kisebb, nagyobb társasággal együtt különböző bushcraft munkákat végeznék (menedék készítése, tűzgyújtás, hőterelő fal építése, stb.).

Amiket itthon, a kertben el tudok végezni, azok nagyon az alapok: fafeldolgozás, alap wilobed építése, a terület kitakarítása (kézi módszerrel, sarlóval), tollaság készítése. Ezek gyakorlása nélkül azonban nem is biztos, hogy érdemes kimenni a vadonba, szerintem jobb azt előtte akár otthon, a kertben, biztonságos környezetben gyakorolni, hisz kint, “élesben” bármi megtörténhet. (Legtöbbször így is tartok magam körül gyorsan elérhető elsősegély-készletet.)

A másik hozadéka ennek az (azon kívül, hogy közben rendbe teszem a kertet), hogy megtanulom (újratanulom) a szerszámok biztonságos használatát, legyen az balta, fűrész, sarló, kés, bicska, macséta, és némi fizikai erőnlétre is szert teszek.

Persze lehetne a kertben modern szerszámokkal is dolgozni, motoros fűkaszával, láncfűrésszel, miegyébbel, de egyrészt ilyenekkel jelenleg még nem rendelkezem, másrészt így többet mozgok, ami azért jó, mert egész héten ülőmunkát végzek, így a főleg hét végi fizikai munka kifejezetten jól is esik (már ha az eső épp nem esik…).

Az alábbi videóban alap fafeldolgozást végzek: baltával cserjéket vágok ki, faágakat gallyazok le, és fűrésszel méretre vágok.

A bejegyzés kategóriája: Mindennapok
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?