Nagy elődök nyomdokain

Újabban egész jó brit sf-sorozatok bukkannak fel a látókörömben. A 2015-ben indult Humans címűt még az indulásakor elkaptam. Azonban András barátom által nemrégiben értesültem csak a Black Mirror-ról, amely már 2011-óta rendre feltűnik a képernyőkön.

Mint az a sorozat címéből is kiderülhet, a történetek bizony nem épp a fényes jövőt tárják elénk. A technológia és az ember kapcsolatának sötét változatát, árnyoldalait mutatják be. Az egymást követő részek nem épülnek egymásra, inkább egyfajta antológiának tekinthető, így tulajdonképpen bármilyen sorrendben nézhetők.

Az eddigi részek hangulata engem a nagy elődökre emlékeztet, mint pl. a Twilight Zone, vagy a The Outher Limits (Végtelen határok), és alapvetően a témaválasztás is elég hasonló, annyi különbséggel, hogy a Black Mirror a jelen kor technológiáit veszi alapul, és azok társadalomra, egyénre gyakorolt különböző hatásait veszi górcső alá. (Bár, ha jobban visszaemlékezem, a TOL is így építkezett annak idején.)

A részeket nézve az elején sok esetben nem is tudjuk eldönteni, hogy mi az, ami a problémát, konfliktust okozza majd az aktuális epizódban, ám ez természetesen éppen így van jól; a harmadánál már elég jól lehet ezt sejteni. A végére pedig minden világossá válik.

Fő-, vagy mellékszerepekben már jól ismert színészek, színésznők is feltűnnek, mint pl. az agent Peggy Carter-t alakító Hayley Atwell, a pl. a Blöffből ismert Jason Flemyng, a számos szerepben domborító Alice Eve, vagy épp a Halt and Catch Fire-ből is ismerhető Mackenzie Davis.

Csak ajánlani tudom minden SF kedvelőnek, hisz az eddigi részeket akár egy hétvége alatt is (péntektől-vasárnapig) meg lehet nézni.

A bejegyzés kategóriája: Film, Sorozat
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Nagy elődök nyomdokain bejegyzéshez

  1. Kapitany szerint:

    Én mostanában inkább X-Aktákat nézek 🙂

  2. A. R. Chynewa szerint:

    Az X-akták nagy kedvenc volt anno, de ez az új, 10. évad nagyon halvány… Viszont a BM nagyon felkeltette az érdeklődésemet! Szerintem mire legközelebb találkozunk, már túl leszek rajta. 🙂

  3. Jimmy Cartwright szerint:

    Az X-Akták is nagyon jó. 🙂 Előbb-utóbb én is előveszem újra, nosztalgia gyanánt. Csak előbb még végig akarom nézni az Angel-t, meg még előtte a Total Recal 2070-et. Meg közben vannak ezek az új sorozatok is, amiket követek…

    Kíváncsi leszek A.R.C., hogy neked hogy tetszik majd a Black Mirror.

  4. angyalka146 szerint:

    Az X-Aktàkat mi is nézzük a pàrommal. ☺ Amikor régen a tv-ben adtàk, nem nézhettem, “nem gyereknek való” címen. Én most làtom először, és azt kell, hogy mondjam, nemcsak a 10., de màr az 5. évad óta gyenge.

    Köszi Jimmy az ajànlót, jó sorozatnak tűnik. ☺

  5. Jimmy Cartwright szerint:

    angyalka146: igazán nincs mit! 🙂

    Az X-Akták számunkra valószínűleg inkább a nosztalgiafaktor miatt “él” még mindig. Arra emlékszem, hogy én akkor kezdtem belőle “kiszeretni”, amikor Muldert lecserélték a folyékony terminátorra. 🙂 Onnantól valahogy nem éreztem benne az addigi X-Aktás fílinget. 🙂

Vélemény, hozzászólás?