Hát mégis lapos a Föld! Vagy nem…

Már jóideje hallok erről az őrületről, de amíg nemrégiben jómagam is bele nem botlottam, azt gondoltam, ez egy marginális, lényegtelen hülyeség. Akkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy emögött a lapos Föld elmélet mögött mekkora tömegek is állhatnak, amikor már Trump is megszólította őket a kampányában, mégha indirekt módon is. Szóval nemrégiben találtam egy magyar nyelvű oldalt, amelyen “kétség kívül” bebizonyítják, hogy márpedig a föld egy lapos korong. Én meg összevont szemöldökkel, ráncolt homlokkal erőltettem az agyamat, hogy valahogyan értelmezzem a leírtakat, az illusztrációkat, és az amatőr YouTube videókat. Ez sült ki belőle.

Igazából nem is tudom, hol kezdjem, annyi sületlenséget találni a témában.

Mondjuk talán ott, hogy az egyik “érv” a lapos Földre valahogy úgy hangzott, hogy a Nap és a Hold sosincs egyszerre az égbolton. Hiszen csak fel kell nézni az égre, és ez a “tény” teljesen nyilvánvaló. Ezt a részt többször is elolvastam. Végül arra jutottam, hogy az írója születésétől kezdve egy föld alatti, sötét pincében nőtt fel, és sosem jött ki onnan. Ha a fent említett két égitest soha nincs egyszerre az égbolton, akkor mi a magyarázat a rendszeresen előforduló, a Föld különböző pontjairól megfigyelhető Holdfogyatkozásra, illetve a Napfogyatkozásra? Naugyehogy…! Ráadásul, a fellelhető képek egymást cáfolják a kérdésben. Az egyiken az látható, hogy a lapos földkorong felett, kör alakban, a sugár egyik végén a Nap, a másik végén a Hold kering.

A másik képen pedig az, hogy a korong alatt és felett köröznek, ráadásul a nyilacskák szerint rossz irányba… Legalább ennek az ábrázolásmódjában kiegyezhetnének. 🙂

Az 1969-es Holdraszállásról készült felvételt is felhozzák bizonyítéknak, mivel már többször, többen is bebizonyították, hogy az élő közvetítés megrendezett volt. Stanley Cubrick felesége is elismerte, hogy a férje működött közre. Felemlegetik a NASA fotóit is, amelyeket rendszeresen manipulálnak (a nyilvánosság elé tárt fotók 99%-a valamilyen módon manipulált, retusált), azt már csak ők tudják, hogy mi okból. Homályos, vacak felbontású, nagy időbeli eltéréssel, az űrből rendre máshonnan fotózott képeket rántanak elő a bizonyítékraktárukból azt bizonygatva, hogy ezek hamisítványok, és a Föld nem is kerek, mivel nem ugyanakkorák rajtuk a földrészek, és a felhők klónozva vannak a képeken. Ami igaz is. A Föld nem kerek, hanem úgynevezett geoid. Mivel a fotók nem pontosan ugyanonnan készültek, ezért nyilván a földrészek sem ugyanolyanok (és itt még az ár-apály változás következtében némileg módosult partvonalakat nem is vettem figyelembe). Ráadásul a képek egy része számítógépes grafika (amelyet a NASA is elismer), nem konkrét fotó (bár valószínűsítem, hogy légi-, illetve űrfelvételek adják az alapot). Azt ugyan én sem értem, hogy a felhőket miért kell különböző eljárásokkal klónozni, vagy ráfesteni a képekre, de ettől függetlenül ezek miért lennének arra nézve bizonyítékok, hogy a Föld lapos? Nem értem az összefüggést.

Alapvető térképészetből is buknának a lapos föld hívők. Ezt arra alapozom, hogy különböző logókat is felhoznak bizonyítékként. Például az ENSZ, a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet, vagy épp a Meteorológiai Világszervezet logóját. Azonban, ha ezeket alaposan megnézzük, nyilvánvaló, hogy egyrészt ezek sematikusak, másrészt pedig az északi pólus felől ábrázolják a Földet úgy, hogy a földrészek torzulnak. Ez nyilván azért van így, mert nemzetközi szervezetek, és ílyen módon volt a legegyszerűbb ezt érzékeltetni a logóban. Persze ezek azt állítják, hogy ez az ábrázolásmód valójában a lapos Földre bizonyíték, hiszen ha felülről nézük a földet, akkor Ausztrália nem is látszódna.

A következő kedvenc bizonyítékuk az egyenes horizont. Szerintük a képeken, videókon csak azért lehet görbe, mert a kamerák torzítanak, különösen a haleszemoptika használata esetén. Különböző, széles látószögű akciókamerákra is hivatkoznak. A mi szemünk pedig a valóságot látja, tehát, ha mi bármilyen magasságból szabad szemmel látjuk a horizontot, az nem véletlenül egyenes. Ez utóbbi esetben azonban elég nagy magasság esetén ellátnánk a lapos Földkorong széléig. Szerintem. De mégsem látunk el, tehát vagy a látótávolság a véges, vagy mégis van a Földnek görbülete. Hozzáteszem, a 2000-es évek elején volt egy tévécsatorna, amelyi éjjelente élő műholdadásokat közvetített. Itt bizony lehetett már látni időnként a Föld görbületét (de biztosan csak a kamera torzítása miatt, ez teljesen nyilvánvaló 🙂 ), különösen a napfelkeltékkor.

Szeretnek még dobálózni a repülőjáratokkal (hiszen a repülők igen magasan repülnek, onnan már igazán látni kellene a Föld görbületét), hiszen azok teljesen ésszerűen, üzemanyagkímélően olyan útvonalakon repülnek, amelyek a legcélszerűbbek. A “hívők” viszont nem értik, hogy akkor pl. Ausztráliából Dél-amerikába (és vissza) miért nincs egyetlen repülőjárat sem, amely a déli sark fölött repül el. A válasz nagyon egyszerű, szerintük. Mivel a Föld természetesen lapos, ezért az Antarktisz nem a déli póluson elhelyezkedő kontinens, hanem egy, a Földkorongot körbeölelő, jéggel borított sziklafal. Ezért is nem folyik le a korongról az óceánok vize. Hagyok időt végiggondolni. 🙂

Két dolog. Egy: ha az Antarktisz nem sziget, akkor a lapos Földön, az óramutató járásával megegyezően haladó hajóknak mindig a menetirány szerinti bal oldalán kellene lennie a “kontinensnek”. Legjobb tudomásom szerint, ez épp fordítva van. Kettő: sokkal hosszabb ideig tartana “körbehajózni” az Antarktiszt, ha a Földkorong szélén helyezkedne el. Ráadásul saját maguknak mondanak ellent (egyébként nem először), hiszen közölnek egy Antarktisz térképet, amelyen zászlócskákkal van jelölve, hogy hol, milyen nemzet ill. ország van jelen rajta.

Jönnek még azzal, hogy ha megnézünk egy nedves, egyenes utat, amelyet megvilágít egy autó lámpája, akkor lényegében ugyanazt láthatjuk mint amikor a lemenő/feljövő nap fénye megvilágítja a tengert, óceánt. Igen meggyőző érv, igaz? Akárcsak az ősi Maya, Hindu, Egyiptomi, és számos más nép hiedelme, és lapos föld ábrázolási módjai.

Az meg aztán végképp nagyon tetszik, amikor azt ajánlják, hogy az égitestek megfigyelésére bőven elég, ha megveszel egy 200-300 dolláros, 80x-os optikai zoommal ellátott fényképezőgépet. Ez a tuti, higyjétek el! Így megláthatjátok ti is az igazságot a saját szemetekkel! Vagy csak annyit, amennyit a kamera a légkörön keresztül érzékelni képes… Mert hisz a Hubble űrteleszkóp az smafu, gyerekjáték, nincs is! Az általa készített képek meg mind fotóbolttal hamisított grafikák!

Az is teljesen egyértelmű, hogy nem tudnak nagy és bonyolult mozgású rendszerekben gondolkorni. Több helyen is láttam már azt az animált videót, amely azt hivatott bebizonyítani, hogy a naprendszerünk vortex (kb. örvénylő) mozgást végez, és óriási sebességgel száguld. Ezzel kapcsolatban azt a kérdést vetik fel, hogy akkor miért nem változnak meg a csillagképek. Talán azért, mert azok is igen hasonló mozgásiránnyal és sebességgel haladnak. Szerintem. Egyébként meg csillagászati alapismeret, hogy bizony változik a csillagok állása, így a csillagképek is. Persze nem néhány száz év alatt, hanem komolyabb időintervallumokba telik.

A legjobb talán mégis az, amikor házi készítésű rakétával bizonyítják be, hogy nem űr, hanem “folyadékszerű sűrűbb anyag” van a fejünk felett. Mondjuk ezzel a kijelentéssel teljesen egyetértek, hiszen ott vannak a felszíni vizekből elpárolgott folyadékok, amelyek felhőkké állnak össze, és kedvező feltételek esetén jó kis viharok keretében zúdítják ránk az áldást. A bizonyítás pedig az egyik videón abból áll, hogy egy valóban házilag összeeszkábált rakétácskát fellőnek, amely egy idő múlva szép kondenzcsíkot húz, majd minden bizonnyal az elégtelen tolóerő okán, a gravitáció hatására szépen elkanyarodik. A zuhanást persze már nem mutatják meg nekünk. 🙂 A NASA pedig, és az összes többi űrügynökség és űrhajózási cég (ESA, Oroszország, Kína, India, Space-X) természetesen hazudik, amikor azt állítják, hogy az űrben jártak, és igen komoly teljesítményű és méretű rakétákkal űrjárműveket juttattak fel a világűrbe. Az ISS (nemzetközi űrállomás) is biztosan valami kamu.

Az meg már teljességgel nevetséges, hogy komoly referenciaként hivatkoznak a Gumimacik című rajzfilm egyik epizódjára. 😀 Hihetetlenül hiteles forrás!

Ahogy utánaolvastam a témának, a lapos Föld elmélet újkori feltámadása egy igencsak vallásos úriember fejéből pattant ki, és a hívők többsége ugyancsak vallásos.

Ez az egész laposföld-mizéria számomra azt a szomorú képet festi, hogy igen sok buta, gondokodásra képtelen ember van, annak ellenére (vagy talán éppen azért), hogy a középkor óta az oktatás jelentős mértékben fejlődött. A média által is elbutított emberek lényegében bármit elhisznek gondolkodás nélkül, sőt, a duplagondol is sokszor megvalósul, amikor két, egymásnak tökéletesen ellentmondó dologot is egyszerre elhisznek, és igaznak vélnek. Pedig józan paraszti ésszel gondolkodva (a fentiekben én sem tettem másként) is rá lehet jönni minimum arra, hogy itt valami nagyon nem stimmel.

George Carlin is elmondta: “Ne csak olvasni tanítsd meg a gyermeked, tanítsd meg arra is, hogy kérdőjelezze meg azt, amit olvas. Tanítsd meg, hogy kérdőjelezzen meg mindent.”

Ezzel a gondolattal zárom is a mondanivalóm.

Ui.: Konkrét hivatkozásokat, forrást szándékosan nem adtam meg. Nem kívánom ugyanis ezt a számomra nyilvánvaló badarságot propagálni, de mégis nyomta a begyem és kénytelen voltam kiírni magamból. 🙂 Némi interneten való keresgéléssel tonnányi anyagot lehet találni a témában magyarul is, ha valakinek lenne rá igénye. 🙂

A bejegyzés kategóriája: Konteo
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Kapitany szerint:

    Ezek nem tudják, hogy már rég bebizonyították, hogy a Föld banán alakú. Bámulatosan fejlett volt a tudomány akkoriban!

Vélemény, hozzászólás?